logo Gulden

ulden

Wat is Gulden?


logo Gulden

Gulden is een vorm van elektronisch geld, vergelijkbaar met Bitcoin. Gulden is een Nederlands alternatief op Bitcoin en wordt om die reden ook wel een altcoin (alternative munt) genoemd.

Gulden is opgezet met de insteek om de Nederlandse Gulden terug te brengen naar Nederland, weliswaar in digitale vorm, met een diepreikende nostalgische waarde. Gulden kunnen worden opgeslagen in een digitale portemonnee op een Android, Ios, of Windows apparaat. Vanuit de digitale portemonnee is het mogelijk om Guldens te versturen naar en ontvangen van iedereen met een Guldenadres.

Het elektronische geld wordt onderhouden door een uitgebreid netwerk van knooppunten, een zogeheten peer-to-peer-netwerk, zij verwerken de transacties en maken gebruik van cryptografie om de nodige beveiliging te faciliteren. Zo kan een eigenaar van Guldens alleen worden uitgegeven door de eigenaar en kunnen ook niet meer dan één keer door dezelfde eigenaar worden uitgegeven.

De peer-to-peer technologie van Gulden en het ontbreken van centrale administratie maakt het praktisch onmogelijk voor een overheid, of ieder ander, om de waarde van Gulden te manipuleren of meer inflatie te induceren dan er van tevoren is vastgelegd. Eerst werd gedacht dat dit ervoor zorgde dat hiermee de eigendom en overdracht van waarde anoniem was. Maar het is inmiddels vastgesteld dat mensen die bitcoins, en daarmee Guldens, gebruiken voor criminele activiteiten eenvoudig te traceren zijn. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van California te San Diego. Vaak is de identiteit van gebruikers eenvoudig te achterhalen en is geld witwassen met de digitale valuta niet zo eenvoudig als gedacht.Transparant


Er is veel te doen omtrent de anonimiteit van de uitvinder van Bitcoin. En hoewel Gulden een Nederlands alternatief is op Bitcoin, is het team achter Gulden niet anoniem. Rijk Plasman is de ontwerper en bedenker van Gulden en samen met een team van programmeurs, vertegenwoordigers en een actief forum zorgt hij voor de nodige support, acceptatie, implementatie en promotie van het Nederlandse cryptogeld.Translate this page: